Na posledním letošním setkání se nadaní "zakousli" do chemie

05. 01. 2025

Poslední předvánoční čtvrtek se nadaní žáci druhého stupně Mandysky sešli nad úkoly z oblasti chemie a zkoumali pH běžně dostupných slazených nápojů a limonád.

Celkem bylo připraveno 13 nápojů (tekutin): sprite, 7UP, tonic, fanta, citronová šťáva, ocet, magnesia, dobrá voda, kojenecká voda, ale také voda s jedlou sodou, kohoutková voda, modrá skalice a mýdlová voda. Mnoho z daných tekutin se dá sehnat v jakémkoli obchodě s potravinami. Cílem žáků bylo zjistit, zdali se jedná o tekutinu s povahou kyselou, neutrální nebo zásaditou.
Jako první způsob byly zvoleny indikační papírky, které se zbarví, jakmile se na ně přenese daná tekutina. Již zde možná mnohé překvapilo, že pH mnohých nápojů je velmi kyselé. Druhá metoda měření byla pomocí pH metru, jednalo se tedy o přesné měření. Zde jsme si ukázali, že například ocet, citronová šťáva a sprite mají srovnatelné pH. Poslední metodou bylo u žáků velmi populární určování pH pomocí indikátoru z červeného zelí, kdy pomocí kapátka přenesli výluh z červeného zelí do každé kapaliny a sledovali okamžité zbarvení.