Projekt Sheredky

30. 05. 2024 | Kategorie: družina, fotogalerie družina

PROJEKT SHEREDKY

„NIKDO NEJSME DOKONALÍ.“

 

Sheredky jsou postavičky, které nejsou typicky hezké. Nemají dlouhé řasy a dlouhé husté vlasy. Naopak. Mají na hlavě spíš pár chlupů a dva křivý zuby nebo vypláznutý jazyk. Každá z nich je originál a je šitá ručně. Každá má ty křivý zuby křivý jinak. A přesně takový mají být, stejně jako lidi.

 

A proč právě Sheredky?

 

Protože nejsme dokonalí… a zapomínáme na to. Okolní svět nás nutí být perfektní, jiní než vlastně jsme. Měli bychom být krásní (podle daných pravidel), chytří (vědět o ekonomice, umění, biologii, literatuře…), vyrovnaní (nerozčilovat se, nebýt smutní, nebrat si věci osobně…). Ale to přeci nejde! Nikdo se nemůžeme vyznat ve všem. Nikdo nemáme ideální postavu. To je prostě lidské.

 

Dětem se přečetla pohádka O bábě a nezbedných Sheredkách, které ji nakonec utekly. V rámci projektu se pracuje s dětmi na rozvoji osobnosti, oceněňujeme vlastní jedinečnost a výjimečnost. Vysvětlujeme si povahové vlastnosti a věnujeme se těmto tématům, jako např. odvaha, tolerance, věrnost, ochota, aj. Sheredky nejsou jen tak obyčejné panenky a slouží jako talisman na cestě, kdy potřebujete odvahu. Učí nás, že máme dvě stránky. Jednu tu milou a pozitivní, druhou tu šerednější, méně hezkou. Samotný den dětí je spíše završením celého projektu, kdy děti při plnění tematických úkolů procvičují svou jemnou i hrubou motoriku.